Bismillah. Ingin berkongsi resepi dari teman kepada teman-teman sekalian. Pie banyak jenisnya. Jom cuba resepi ini.
Kita mulakan dengan pastry dahulu ye. Kemudian intinya. Intinya pula banyak jenis dan anda boleh buat mengikut pilihan atau buat semuanya :). Zaman canggih la ni pastry ready made pun ada..semua ada. Terpasuk pie, cheese kek dan lain-lain lagi. Tinggal masukkan ke dalam mulut. Biasanya sesuatu yang asli tak sama dengan yang ready made. Dari segi bahannya, juga dari segi kualiti untuk menjamin kesihatan.
PASTRY
Bahan-bahannya :
160 g butter
80g gula
esen vanilla
sedikit garam
1 biji telur
250 gram *tepung
*boleh tambah@kurangkan mengikut kesesuaian
CARA MEMBUATNYA :
1) Pukul butter+gula+esen vanilla+ garam sampai lembut sahaja, jangan sampai kembang, nanti akan berminyak
2) Masukkan telur & kacau sampai sebati
3) Masukkan tepung sikit demi sedikit.... sehingga doh menjadi sebati. Doh yang sepatutnya ia lembut..
4) Bakar 170C selama 15 minit ( mengikut jenis pastry yang anda minati )
* Jika tart telur.. bakar sekejap sahaja dahulu.. kemudian bakar lebih lama setelah inti telur diletakkan.
* Jika pastry cheese/castard..bakar separuh masak.
INTI TELUR :
3biji telur
100 g gula
250 ml susu segar
1 s/b tepung kastard
1 s/k esen vanilla
garam
* Campur kan semua bahan ( mix sekejap, jangan sampai berbuih )
INTI CASTARD :
500ml susu segar
2 biji telur
50 g tepung kastard
100 g gula
1 s/k esen vanilla
* Campurkan semua dan kacau sehingga sebati
masak kan atas api dengan api yg kecil sehingga pekat..
HIASAN
Anda boleh buat mengikut pilihan sendiri antaranya :
1) Buah blueberry,strawberry,kiwi
2) Jem blueberry,strawberry,kiwi
3) Krim ( seperti di atas kek )
dan sebagainya mengikut kesusaian..
Baik. Selamat mencuba ye! Seedaap..=)
Maaf ye. Gambar pie saya semua dah terpadam dari folder gambar.
~hati_ARIA~
No comments:
Post a Comment